20 maj 2014
19:30

Referat: KSF Srbija Malmö - AIF Barrikaden

Startelvan: Mikael – Gustav, Martin, Alex, Christian – Maksym, Johan A, Johan E, Linus – Henke, Joel J

Avbytare var Christoffer som kom in som vänsterback redan efter 8 min (avsedd att starta men kom sent p.g.a. arbete och svårigheter att hitta planen) och spelade där tills en kvart återstod då han blev utbytt, Majed som kom in som anfallare efter en timmes spel och spelade där tills det återstod 4 min då han blev utbytt samt Vasilis, Mahmoud och Christian som alla kom in en dryg kvart före slutet som höger yttermittfältare resp. vänsterback, resp. högerback.

Srbija tog oss nog lite på sängen när de inledde så offensivt som de gjorde och vi tvingades att ge dem en trippelhörna under 2:a t.o.m. 4:e min. Dessa hörnor blev dock resultatlösa. Däremot fick Srbija ett ledningsmål i den 10:e min när en mycket lång passning från närmast vänsterbackposition förbi hela vår backlinje nådde deras mycket duktige anfallare Khalil Mahjoub som avslutade säkert.

Ett mycket välregisserat anfall från vår sida i den 14:e min avslutades med en nick över från nära håll av vår omarkerade spelare. Nästa heta chans blev Srbijas och den får väl också betraktas som matchens klaraste utöver målen. Det var åter nämnde Khalil som höll sig framme. Han rundade Mikael i målet som i ett försök att nå bollen rörde honom och lätt kunde fått en straff emot sig om Khalil fallit. Han gjorde dock inga försök att ”halvfilma” sig till en sådan straff utan drog sig ifrån Mikael ut i lite sämre vinkel från vilken hans skott gick i stolpens utsida. Detta hände i 19:e min.

Vi hade sedan en dubbelchans i den 22:a min då vår spelare först fick bollen för långt ifrån sig sedan han frispelats och sedan, när målvakten som kom först till bollen inte riktigt kunde hålla bollen utan gav retur, sköt ett skott från nära håll men halvdålig vinkel som målvakten räddade till hörna. I den 29:e min drog Alex på ett verkligt kanonskott ur nästan ingen vinkel alls som höll på att ställa en säkert överraskad målvakt.

Första halvlek präglades av lite ojämnt men rätt bra anfallsspel från båda lagen och många men resultatlösa hörnor och frisparkar i bra lägen även om vi nog hade de bästa chanserna på våra och kom i ett par bra avslutslägen men förvaltade dessa dåligt. Vårt anfallsspel fungerade stundtals mycket bra när vi kombinerade bra längs marken. Vårt försvarsspel var däremot rätt svajigt och vi hade stora problem att få tag på nämnde Khalil.

När domarna kom ut efter pausvilan hade också den siste av dem gett upp sitt ståndaktiga motstånd och ersatt sin knallgula tröja med en svart. De 16 miljarderna knotten/småflugorna var i vanlig ordning på den här arenan inte att leka med.

I andra halvlek spelade vårt försvar upp sig ordentligt, hade inte många misstag och oskadliggjorde deras farligaste spelare. Försvarsuppgifterna underlättades dock ganska ordentligt av att Srbija som redan efter sitt tidiga mål började satsa på att vinna med detta enda mål än mer gjorde så i andra halvlek. Precis som i första halvlek skiftade vårt anfallsspel i kvalité under halvleken. Länge slog vi dock för mycket långa höjdbollar vilket underlättade uppgiften för deras försvarsmur.

Precis när man börjat tvivla ordentligt på en kvittering och lyckats intala sig själv att det inte var så farligt med en förlust och att den underbara kvällen vädermässigt kunde kompensera en sådan så fick vi till en efterlängtad kvittering med exakt kvarten kvar. Det var Vasilis som slog en låg hörna där Hkmat i röran framför mål på klassiskt måltjuvsvis fick en avgörande fot på bollen.

Precis som nästan alltid är fallet när man inriktar hela sitt spel på att behålla sin ledning och sedan misslyckas med det så tappade Srbija liksom koncepterna och förmådde inte ställa om sin taktik efter vårt kvitteringsmål. Precis efter målet kom vi i den ena inspirerade anfallsvågen efter den andra utan att stöta på något större motstånd. Det blev dock lite väl offensivt från vår sida ibland och eftersom inte Srbija heller verkade riktigt nöjda med oavgjort blev det rätt mycket hawaiispel över det hela och hela oceaner av utrymme på mittfältet – oftast för Srbijaspelare eftersom vi släppte mittfältet än mer än de mot slutet och spelade något slags 5-0-5- taktik medan Srbija kanske kunde sägas spela ungefär 4-2-4.

När Srbija hämtat sig efter kvitteringen och fick igång lite spel kunde man se vad man tidigare bara anat att i stort sett alla Srbijaspelarna besatt en väldigt god teknik. Man fick dock inte till någon riktigt het farlighet. Det närmsta var ett halvdistansskott som Mikael fick tänja sig ordentligt på för att tippa över ribban.

Efter att under årets första matcher ha fått till extremt tidiga ledningsmål som gjort att vi kunnat spela avslappnat har vi under de senaste tre matcherna tvärtom avgjort matcherna till vår fördel precis i slutminuterna och så blev alltså fallet även nu. I den 86:e min blev Srbijas målvakt som tillbringade den en stor del av speltiden utanför straffområdet – och genom det avvärjde många potentiella farligheter – till slut straffad. Majed sköt från en position 10 meter in på Srbijas planhalva och nära sidlinjen ett väl avvägt skott precis över målvakten innan den dök ner och lade sig tillrätta i deras mål på ett mycket sympatiskt vis. Om vi än en gång ska ta den gamle Pytagoras till hjälp kan vi väl konstatera att Majeds skott avlossades från c:a 50 meters håll.

Efter målet flyttade vi ner Henke som libero och tätade på så sätt till vårt försvarsspel än mer och lyckades relativt smärtfritt hålla undan Srbija från alla tendenser till målchanser och den 6:e segern i rad var ett faktum.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 8-8 Avslut på mål: 5-4 Avslut utanför: 5-2